Reptes del sistema de salut de Catalunya - Miquel Casares Roca (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
Com podem fer efectiva la protecció del dret a la salut a Catalunya durant els propers anys? Com podem garantir-ne el compliment en totes les seves vessants? És oportú procedir a la revisió de textos jurídics fonamentals, sovint de redacció massa genèrica, per tal d’ampliar-ne el contingut? Quines lliçons en podem extreure de les discussions aparegudes els darrers temps als països europeus del nostre entorn? I el sistema de salut català afronta amb prou garanties d’èxit els reptes que té plantejats per les properes dècades? És possible continuar prestant una atenció assistencial universal, gratuïta i de qualitat amb les mancances de finançament general que pateix històricament el país? I, finalment, quina orientació han de prendre les polítiques de salut a Catalunya? Com hem d’incorporar els anomenats determinants socials de la salut? De quines eines disposem per combatre desigualtats que afecten directament l’atenció social i sanitària de les persones? Mirarem d’enfocar alguns d’aquestes problemàtiques en el present article.