„Pokonani mężczyźni”. O męskości w filmach Europy Środkowo-Wschodniej - Dagmara Rode (Kwartalnik Filmowy)
Dagmara Rode przedstawia książkę Ewy Mazierskiej Masculinities in Polish, Czech and Slovak Cinema: Black Peters and Men of Marble (2008). W swojej publikacji Mazierska proponuje konsekwentną lekturę wybranych aspektów filmów polskich, czeskich i słowackich, trafnie wskazując przemiany, jakim pod wpływem transformacji politycznych, ekonomicznych i społecznych podlegały reprezentacje męskości. Książka jest skierowana do czytelników anglojęzycznych, którzy odnajdą w niej wiele interesujących tropów dotyczących być może bliżej im nieznanych filmów czy kontekstów, ale będzie także pożyteczna dla odbiorców polskich, dla których studia nad męskością i jej reprezentacją w kinie wciąż należą do obszarów słabo rozpoznanych.