FİNANSAL İSTİKRAR VE TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASININ PARA POLİTİKASI STRATEJİSİ -FINANCIAL STABILITY AND MONETARY POLICY STRATEGY OF THE CENTRAL BANK OF THE REPUBLIC OF TURKEY - Cansu Şarkaya İçellioğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselfinansal kriz sonrasında merkez bankalarının temel hedeflerinin ne olmasıgerektiği tartışılan bir konu haline gelmiştir. Fiyat istikrarına hedeflenenmerkez bankalarının finansal istikrarı göz ardı etmesi eleştirilmiş ve finansalistikrarın tehlike altında olmasının uzun vadede fiyat istikrarını da bozacağıileri sürülmüştür. Kriz sonrası, dünyada merkez bankalarının para politikasıstratejileri de değişim göstermiştir. Küresel gelişmeler ve dünyaekonomilerinin uyguladığı yeni politikalar Türkiye’nin makroekonomikdengelerini etkilemiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni parapolitikası araçları kullanmaya başlamıştır. Çalışmanın amacı, TCMB’nin finansalistikrar hedefi doğrultusunda uygulamaya başladığı para politikasınındeğerlendirmesini yapmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, Amerikan Merkez Bankası (FED)ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) gibi dünya ekonomisinde önemli yeri olan merkezbankalarının kriz öncesinde uyguladıkları para politikaları ve bu politikalarınortaya çıkardığı sonuçlar ele alınmıştır. Daha sonraki bölümlerde merkezbankalarının aldıkları bu kararların Türkiye ekonomisine etkileri ve TCMB’ninküresel gelişmeler sonucunda uygulamaya başladığı yeni para politikasıstratejisi ve araçları araştırılmıştır.Son bölümde ise yeni para politikası bileşiminin genel değerlendirmesiyapılarak kredi kanalı ve finansal piyasalar üzerindeki yansıması incelenmiş,yeni araçların fonksiyonları ve riskleri analiz edilmiştir. Ekonominin dahasağlıklı temeller üzerinde olabilmesi için, kredi artış hızının kontroledilmesi ve döviz kurunun reel değerinden uzaklaşmasının engellenmesi gerektiğisonucuna ulaşılmıştır.