O duchowym przywództwie politycznym. Polityka duchowa jako droga dla rozwoju przyszłej Europy - W. Julian Korab-Karpowicz (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Duchowe przywództwo polityczne odnosi się do sztuki rządzenia państwem, która uwzględnia pełny i wszechstronny rozwój osobowy człowieka, umożliwia obywatelom samorealizację i w ten sposób zaspakaja ludzkie dążenie do osiągnięcia doskonałości moralnej i intelektualnej, osiągającej swój najwyższy stopień rozwoju w świętości jako łączności z doskonałością Boga. Jego celem jest szczęśliwe społeczeństwo, w którym każdy ma możliwość samorealizacji, a jednocześnie szanuje samorealizację innych. Wspiera harmonię społeczną, która wynika ze współdziałania między różnymi grupami w obrębie społeczeństwa oraz jest alternatywą dla dzisiejszej dysharmonii będącej pokłosiem toczącego się konfliktu politycznego. Z wartości duchowego przywództwa politycznego wyłania się postulat praktyczny: przywódcy Unii Europejskiej oraz indywidualnych państw europejskich powinni porzucić modernistyczny trend to sekularyzacji i uczestniczyć w rozwoju cywilizacji chrześcijańskiej, jednoczącej ludzkość całego świata na poziomie etycznym, oraz mieć zawsze na uwadze najwyższe wartości uniwersalne i ostateczny cel życia ludzkiego. Nadszedł czas, aby odbudować w Europie siłę chrześcijaństwa oraz budować w naszych państwach promieniującą na inne państwa i kontynenty harmonię społeczną.