INTEGRAREA SARCINILOR PROFESIONALE ÎN PROIECTE ŞCOLARE: DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR CHEIE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Acest articol explorează eficacitatea învățării bazate pe proiecte interdisciplinare în promovarea și evaluarea competențelor cheie esențiale pentru succesul profesional al elevilor. Prin implicarea elevilor într-o serie de sarcini relevante pentru industrie - cum ar fi cercetarea de piață, comunicarea cu părțile interesate, dezvoltarea designului și prezentarea proiectului - această abordare facilitează aplicarea practică a cunoștințelor teoretice în contexte reale. Studiul subliniază importanța dezvoltării abilităților critice, inclusiv gândirea analitică, comunicarea, abilitățile de cercetare, colaborarea și adaptabilitatea. În plus, integrarea feedback-ului din industrie oferă educatorilor un cadru pentru a evalua competențele elevilor în raport cu standardele profesionale, sporind astfel rigurozitatea evaluării competențelor. Această aliniere la cerințele în continuă schimbare ale pieței muncii de astăzi subliniază importanța cultivării abilităților transferabile care îi pregătesc pe elevi pentru provocările pe care le vor întâlni în carierele lor viitoare. Cuvinte cheie: competență, proiect, cercetare, abordare interdisciplinară, rezolvare de probleme relevante, învățare pe tot parcursul vieții.