Комплексне оцінювання віддаленого прогнозу пацієнтів після перенесеного інфаркту міокарда з елевацією сегмента ST - D. I. Besh; T. G. Gutor (Кардіохірургія та інтервенційна кардіологія)
Мета роботи – розробити валідизовану шкалу оцінювання віддаленого прогнозу пацієнтів після перенесеного гострого інфаркту міокарда з елевацією сегмента ST (STEMI) з огляду як на клінічні, лабораторні та інструментальні показники, так і на морфологічні особливості інтракоронарних тромбів. Матеріали і методи. У дослідженні брали участь 100 пацієнтів зі STEMI віком (57,81±10,26) року. Їм упродовж 12 (7,00 [4,75; 10,00]) годин від початку захворювання було виконано первинне черезшкірне коронарне втручання, а також мануальну тромбоаспірацію. У пацієнтів визначали не лише клінічні, лабораторні та інструментальні показники, а й особливості морфологічної структури інтракоронарних тромбів. Прогноз оцінювали за виникненням однієї з трьох досліджуваних подій: смерть, інфаркт міокарда та реваскуляризація коронарних артерій. Тривалість спостереження становила 2 роки. Результати. Аналіз містив 24 клініко-анамнестичних, лабораторних та інструментальних показники, а також 5 морфологічних ознак інтракоронарних тромбів. Із сукупності досліджених факторів за методом логістичної регресії було визначено три чинники, які в поєднанні мають вплив на ризик розвитку досліджуваних подій. Один фактор мав превентивну дію (пошарова структура тромбу), а два – провокативну (артеріальна гіпертензія, хронічне захворювання нирок). Формула для обчислення Z для виявлення ймовірності впливу обраних чинників на виникнення досліджуваних подій мала вигляд: Z = –3,35 – 1,08 · Х1 + 2,58 · Х2 + 1,37 · Х3, де Х1 – це пошарова структура (можливі варіанти 1 або 0), Х2 – артеріальна гіпертензія, Х3 – хронічне захворювання нирок. Чутливість моделі становить 75,00 %, специфічність – 75,68 %. Загальне співвідношення правильно прогнозованих (позитивних та негативних) випадків – точність – становить 75,56 %. Висновки. Комплексне оцінювання прогнозу STEMI із застосуванням шкали, що містить клініко-анемнестичні, лабораторні, інструментальні та морфологічні обстеження, може бути додатковим засобом стратифікації ризику в таких пацієнтів.