Συναισθηματική νοημοσύνη εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και διαχείριση των συγκρούσεων με εφήβους στη σχολική τάξη - Χριστίνα-Αικατερίνη Μπαβέλα; Ιουλιανή Παχίτη; Αικατερίνη Βάσιου; Παναγιώτα Δημητροπούλου (Ψυχολογία: το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τα επίπεδα Συναισθηματικής Νοημοσύνης (ΣΝ) των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις αντιλήψεις τους σχετικά με τη διαχείριση των συγκρούσεων και των συμπεριφορικών προβλημάτων (ΣΠ) που εμφανίζουν οι μαθητές στην εφηβεία. Το δείγμα αποτελείται από 22 εκπαιδευτικούς της δημόσιας Β΄/θμιας Εκπαίδευσης του νομού Αργολίδος, οι οποίοι αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίου (TEI-Que-SF) και ημι-δομημένων συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν ικανοποιητικά επίπεδα ΣΝ, ενώ η έλλειψη ενδιαφέροντος φαίνεται να αποτελεί το κυρίαρχο ΣΠ που εντοπίζεται στους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ότι τα ΣΠ των μαθητών (π.χ., αδιαφορία μαθητών, μη αποδεκτή συμπεριφορά μαθητών κτλ.), τα οποία διαφοροποιούνται με το φύλο, συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις, οι οποίες επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες (π.χ., προσωπικότητα μαθητή, προσωπικότητα εκπαιδευτικού, μέθοδος διδασκαλίας κτλ.). Για την αποτελεσματική διαχείριση των συγκρούσεων, οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν τη σημασία της συναισθηματικής τους κατάστασης, καθώς και στρατηγικών όπως η διαλλακτικότητα και η ενσυναίσθηση. Συμπερασματικά, η ΣΝ των εκπαιδευτικών φαίνεται να επηρεάζει την άσκηση του επαγγέλματός τους, τις σχέσεις τους με τους μαθητές και τη διαχείριση των συγκρούσεων στην τάξη. Με την παρούσα έρευνα αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της λήψης αποφάσεων και της εφαρμογής σχετικών παρεμβάσεων που προάγουν την ΣΝ των μελών της σχολικής κοινότητας συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού πλαισίου.