Predviđanje zahteva za korektivno održavanje primenom metode analize i prognoze vremenske serije - Novak Smiljanić (Vojnotehnički Glasnik)
Metoda analize i prognoze vremenske serije može se uspešno primeniti u predviđanju zahteva za korektivno održavanje bilo koje radionice na bilo kom nivou sistema održavanja sa više nivoa. Dobra strana metode jeste što obuhvata uticaje sistema održavanja, njegovog okruženja i inherentna svojstva tehničkih sredstava, koji su relevantni za postavljanje zahteva za korektivno održavanje. Međutim, pretpostavka da će se zahtevi u budućnosti odvijati po trendu ustanovljenom na osnovu razvoja pojave u prošlosti ne mora uvek biti ispunjena, što predstavlja osnovni nedostatak metode. Iako je postupak prognoziranja relativno jednostavan, zahteva solidno poznavanje osnova matematičke statistike i značajnu količinu vremena za dobijanje konačnih rezultata. Kompleksnost analitičkog postupka umanjuje aplikativnost metode, ali se problem može rešiti automatizacijom predviđanja zahteva za korektivno održavanje. Uvođenje automatizovanih postupaka u informacioni sistem održavanja omogućava efikasnije prognoziranje, uz korišćenje postojećih programskih paketa namenjenih za statističku obradu podataka. Automatizovani postupak nudi generisanje varijantnih rešenja, što izabranu metodu čini praktično primenjivom.