Единственият музей в България със система за фасилити мениджмънт - Стефан Петков (Строително предприемачество и недвижима собственост)
Настоящата статия изследва иновативното приложение на фасилити мениджмънт в „Музейко“ – уникален пример в българската музейна практика. Като единствен музей в страната, който интегрира този съвременен подход, „Музейко“ демонстрира значителни подобрения в оперативната си ефективност и цялостното преживяване на посетителите. Статията анализира ключови аспекти на фасилити мениджмънта в музея, включително стратегическото управление на пространството, осигуряващо оптимално използване на ресурсите и комфорт за гостите. Разглежда се и поддръжката на сградния фонд и оборудването, гарантираща безопасност и дълготрайност. Специално внимание е отделено на енергийната ефективност, която допринася за намаляване на екологичния отпечатък на музея и оптимизиране на разходите. Анализират се също мерките за сигурност, осигуряващи защита на посетителите и експонатите, както и предоставяните удобства, които повишават удовлетвореността на аудиторията. Чрез конкретни примери и анализ на ефективни практики, статията показва как модерните технологии и стратегическото управление на съоръженията подобряват функционирането на „Музейко“. Той служи като успешен модел за други културни институции в България и региона, демонстрирайки ползите от професионалния фасилити мениджмънт за устойчивото развитие и успешното управление на музеите в съвременния свят.