Pokoleniowy dystans - Alicja Helman (Kwartalnik Filmowy)
Alicja Helman pisze o książce Rafała Syski Zachować dystans. Filmowy świat Roberta Altmana (2008), będącej jednocześnie rozprawą habilitacyjną autora. Helman zaznacza, że szeroko prowadzone badania Syski nad kinem amerykańskim i nad monografistyką, a także jego doświadczenie jako redaktora kilku serii tomów zbiorowych stanowiły solidne przygotowanie tak cennej monografii. Aby opisać reżysera tak trudnego i nie poddającego się klasyfikacjom, Syska starał się (i uczynił to z powodzeniem) połączyć kilka różnych zadań i podejść metodologicznych, by uzyskać całość tak kompletną i wyczerpującą, jak to tylko możliwe. Helman koncentruje się na strukturze książki Syski, przybliżając tym samym jego metodę jako monografisty.