ریشه‌یابی تولید آب ناخواسته ازچاه‌های تولیدی یکی از میادین گازی ایران - مریم بلوریان; امین مرشدی پور; میشا پزشکی; ایمان دخت مصطفوی; ابراهیم جمالی; حسن اشرافی (Pizhūhish-i Naft)
تولید آب ناخواسته از چاه‌های تولیدی گاز باعث ایجاد مشکلاتی برای تجهیزات فرآیندی سکو، خطوط لوله دریایی و پالایشگاه می‌شود. به منظور رفع مشکلات تولید آب و کنترل آن می بایستی دلایل تولید آب ریشه‌یابی گردد تا بتوان ضمن نگه داشت تولید گاز به کنترل تولید آب و پیشگیری از روند افزایشی آن پرداخت. به منظور ریشه‌یابی دلایل تولید مقادیر نامتعارف آب ضمن ارزیابى یکپارچه اطلاعات موجود تمامی دلایل احتمالی موثر در تولید آب از یک چاه در چاه‌های تولیدی یکی از میادین گازی ایران از ابتدای تولید تاکنون بررسی شد. بررسی تاریخچه نرخ تولید آب در تمام چاه‌های مطالعه، موید این موضوع می باشد که در تعدادی از چاه‌ها رفتار تولید آب ناخواسته وجود دارد. ابتدا دلایل احتمالی تولید آب اضافه با استفاده از نمودارهای چن برای هر چاه،  بررسی شد و سپس جهت ریشه‌یابی، تمامی عوامل احتمالی از جمله تاریخچه حفاری چاه‌ها، گزارش‌های تمیزسازی چاه بعد از عملیات های مشبک‌کاری و اسیدکاری، بازه‌های مشبک‌کاری چاه‌ها، فاصله از سطح تماس آب و گاز، بررسی کیفیت سیمان جداری با استفاده از لاگ های بندش سیمان در ناحیه مخزنی، موقعیت قرارگیری چاه‌ها نسبت به گسل‌ها و شکستگی ها، آزیموت چاه‌های انحرافی در ارتباط با جهت ماکزیمم استرس میدان مورد بررسی قرار گرفت. شاخص تولید چاه‌ها از ابتدای تولید در ارتباط با مقدار تولید آب در طول بازه‌ی تولید مورد بررسی قرار گرفت، افت قابل ملاحظه شاخص تولید در چاه‌های با نرخ تولید آب ناخواسته کاملا مشهود می باشد که با شناسایی منابع تولید آب ناخواسته و رفع مشکل مقدار تولید چاه را می توان بهبود بخشید. با توجه به شواهد موجود مشخص گردید که تولید آب ناخواسته در اکثر چاه‌ها ارتباطی به صورت مستقل با کیفیت سیمان، فاصله از سطح تماس، فواصل مشبک کاری ندارد و موثرترین علت احتمالی میتواند ارتباط چاه با شبکه گسله و شکستگی های مرتبط با آن با همراهی سایر عوامل باشد.