TÜRKİYE’DE KAMU YÖNETİMİNİN HAK ARAMA KURUMLARI YOLUYLA DENETİMİ - Şükrü Mert Karcı; Bilgi Küçükcan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Hak arama kurumlarının hayata geçirilmesi, yönetsel reform kapsamında önemli bir başlığı oluşturmaktadır. Yönetime katılım bağlamında hak arama kurumları, kamu yönetiminin denetiminde önem kazanmış ve denetim yapının unsurları haline gelmiştir. Bu makalede, Türkiye’de kamu yönetiminin denetiminin hak arama kurumları yoluyla, halka karşı sorumluluk esası doğrultusunda aldığı yeni görünün incelenmiştir. Kamu yönetimiyle ilgili yurttaş şikâyetlerinin sunulabildiği kurumların faaliyetleri niceliksel olarak analiz edilerek, kamu yönetiminin denetimi alanında ortaya koydukları işlev değerlendirilmiştir.