Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Şekerin Serüveni - Gülistan Keikha Shahinpour (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi’nin (d. 1611-ö. 1685) gözlemlerine dayanan bu çalışmada, Anadolu ve Akdeniz kıyılarında şeker kamışının yetiştirildiği yerler, lüks bir meta olan şekerin kullanıldığı tatlılar ve şekerle ilgili esnaflar ele alınmaktadır. Şekerin önemi 17. yüzyıldan önce de pahalı ve sosyo-ekonomik hayatı etkileyen bir ürün olmasından kaynaklanmaktadır. Şekerin mutfakta ve toplumsal yaşantıda nasıl bir rol oynadığı vurgulanmaktadır. Yiyecek-içecek kültürünün yanı sıra sosyal statü ve güç göstergesi olarak görülen şeker hediye olarak da verilmekteydi. Bunun yanı sıra 17. yüzyılda Mısır’da kullanılan şeker değirmenlerine rastlanmaktadır. Ayrıca Mısır’da şekerin tarihinin milattan sonra 7. yüzyıldan öncesine tarihlenebileceği ileri sürülmektedir. Nitekim bu değerlendirmeyle literatüre bir katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Şekerle ilgili bilgilere dayanarak sosyal hayata dair genel bir çerçeve çizilmektedir. Veriler, içerik analiziyle değerlendirilmektedir ve literatürle desteklenmektedir.