YENİ BİR ETİKETLEME YA DA DAHA FAZLASI: DİJİTAL BÖLÜNME VE DİJİTAL BÖLÜNMEYE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Hülya Eşki (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bilgi toplumu, insanlığın geldiği en önemli aşama olarak kabul edilmektedir. Sunduğu olanaklar ile toplumu, ekonomiyi, siyaseti, yönetimi ve kültürü yeniden tanımlamaya ve ele almaya zorlamakta ancak farklı toplumlarda farklı sonuçlar ve etkiler ortaya çıkarmaktadır. Dijital bölünme olarak isimlendirilen şey de bilgi toplumunun sonuçlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu bölünme, her ne kadar bazılarınca toplumda zaten var olan eşitsizliklerin yeniden vurgulanması olarak görülse de bu çalışmada dijital bölünmenin bundan çok daha fazlası olduğu üzerinde durulmakta ve söz konusu bölünmeyi önlemeye yönelik alternatifler ele alınmaktadır. Dijital bölünme yurttaşın donanımından kaynaklanabildiği gibi, dijital olanakları ve altyapıyı sunan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarından da kaynaklanabilmektedir.