OPTİMUM PORTFÖY SEÇİMİ VE BİST’TE İŞLEM GÖREN FİRMALAR ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA - Mustafa Mortaş; Okan Garip (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, hisse senetleri arasındaki negatif korelasyon ilişkisini dikkate alarak yapılan çeşitlendirme ile sistematik olmayan riskin azaltılabilirliği test edilmiştir. Ayrıca Borsa İstanbul’da (BİST) yer alan sektör endekslerinden hangi iki endekse yatırım yapılması gerektiğinin belirlenmesi adına da önemlidir.Çalışma, Borsa İstanbul’da yer alan sektör endekslerinin ve hisse senetlerinin 2013 yılı aylık kapanış verileri kullanılarak analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın uygulama kısmı, iki aşamadan oluşmuştur. İlk aşamada Borsa İstanbul’da yer alan sektör endeksleri arasındaki korelasyon ilişkileri incelenmiş, ikinci aşamada ise farklı sektörlerde yer alan hisse senetlerine negatif korelasyon ilişkisini dikkate alarak yatırım yapmanın yatırım karlılığına etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Oluşturulan portföylerin performanslarını karşılaştırabilmek için değişim katsayısı ve Sharpe Oranı kullanılmıştır.Çalışma sonucunda, portföyünde yer alan hisse senetlerini negatif korelasyon ilişkisi bulunan hisse senetleri ile çeşitlendirilerek portföy riskinin makul seviyelerde düşürebildiği görülmüştür.