HARRAN OVASI VE ÇEVRESİNDEKİTARIM ARAZİLERİNDE TUZLULUK PROBLEMİ VE BU PROBLEMİN İKLİM ÖZELLİKLERİYLE İLİŞKİSİ - Ayhan Akış; Baştürk Kaya; Rehman Seferov; H.ozan Başkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Araştırma sahasında geçmişdönemlerde, önemsiz düzeylerde var olan tuzluluk problemi, 1995 yılında baraj sulamasının başlamasından sonra tarım arazilerinde ciddi bir problem halini almıştır. Sahada yer alan Harran Ovası’nda, farklıderecelerde tuzluluk problemi çeken topraklar yaklaşık 15.000 hektardır. Sahada tuzluluğun nedenlerini; iklim koşulları, toprak özellikleri, taban suyunun yüksek olması, sulama sularının kaliteli olmayışı, yanlışve aşırısulama, morfolojik özellikler, arazi kullanımındaki yanlışlıklar ve sulama sonucu biriken suların tarım arazilerinden dışarıya tahliye edilememesi oluşturur.