Sayfa Düzeni Ekollerinin Estetik ve İçeriğe Etkileri – Hürriyet, Star ve Zaman Gazeteleri Örneği - Mustafa Şeker (Selçuk İletişim)
Sayfa düzeni, gazeteyi estetik olarak farklı kılmak amacının yanında, sunulan içeriğin kolay okunabilecek şekilde düzenlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Özellikle ofset teknolojinin yaygınlaştığı 1950'lerden bu yana farklı sayfa düzeni anlayışları gelişmiştir. Bu anlayışlar, sayfa estetiğini oluşturan unsurların düzenlenmesinde birbirlerinden az ya da çok ayrılmaktadır. Diğer yandan, sayfa düzeni anlayışları sunulan içeriğin yoğunluğu bakımından da farklılıklar göstermektedir. Bu çalışma, farklı sayfa düzeni anlayışına göre hazırlanan üç gazetenin estetik ve enformasyon yoğunluğu açısından farklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Vitrin sayfa düzeniyle hazırlanan Hürriyet gazetesi, enfografik sayfa düzeni anlayışıyla hazırlanan Star gazetesi ve modüler sayfa düzeni anlayışıyla hazırlanan Zaman gazetesinin birinci sayfaları bir haftalık süre boyunca, yazı ve görsel malzeme yoğunluğu, başlık ve metinlerdeki font seçimi ve renkli alan düzenlemesi açısından içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, farklı sayfa düzeni anlayışlarında estetik farklar yanında içeriğin yoğunluğu açısından da önemli ayrışmalar olduğunu göstermiştir.