HEMŞİRELERİN MOTİVASYONUNU ARTIRMAYA YÖNELİK MÜDAHALELER: SİSTEMATİK İNCELEME - Merve Ozlu; Filiz Kantek (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Hemşirelerin motivasyonlarını arttırmaya yönelik müdahalelerin incelenmesidir.Tasarım: Sistematik bir inceleme.Yöntemler: Araştırma şu veri tabanları kullanılarak gerçekleştirilmiştir: WOS, Scopus, Google Scholar, EBSCO Host, Pubmed. Dahil edilen çalışmaların çalışma seçimi, kalite değerlendirmeleri ve veri çıkarımı araştırmacılar tarafından bağımsız olarak gerçekleştirilmiştir. Raporun kalitesini ve şeffaflığını sağlamak için PRISMA kontrol listesi kullanılmıştır. Derlenen çalışmaların bias riski Cochrane Collaboration aracı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma için PROSPERO kaydı (CRD42024497626) yapılmıştır.Bulgular: Çalışmaya 350 hemşirenin dahil olduğu toplam altı çalışma dahil edilmiştir. Derlemeye alınan araştırma makalelerinin biri randomize kontrollü deneysel, üçü yarı deneysel ve ikisi de tek gruplu ön son test tasarımlı yarı deneysel araştırma desenindedir. Derlemeye alınan araştırma makalelerinde hastane ortamında uygulanmak üzere geliştirilmiş oyunlaştırma müdahalesi, 7/24 rehabilitasyon programı, iş öncesi eğitiminde ters yüz edilmiş sınıf ve zihin haritası yöntemi, performansa dayalı teşvikler, kendi kararını tayin teorisini temel alan eğitim ve mentörlük uygulaması motivasyonu arttırıcı müdahale olarak kullanılmıştır.Sonuç: Hemşirelerin motivasyonlarının arttırılmasında müdahaleler etkilidir. Hemşirelik alanında, motivasyon arttırıcı müdahaleleri inceleyen çalışmaların sınırlı kaldığı ancak, müdahalelerin geliştirildiği ve kullanıldığı takdirde hemşirelerin motivasyonları için olumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarının yönetici hemşirelerin motivasyon artırıcı stratejiler geliştirmesine katkı sağlayacağı ve motivasyon arttırıcı müdahaleler hakkında yeni bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: motivasyon, müdahale, hemşireler, sistematik inceleme