Usporedba izobara glavnih naprezanja dobivenih analitički i eksperimentalno polariskopom - Alen Malagić; Edita Papa Dukić (Zbornik Radova)
U radu je provedena analiza izobara glavnih naprezanja na jednostavnom primjeru slobodno oslonjene grede. Analiza je provedena na analitički način koristeći se programskim paketom Wolfram Mathematica te na eksperimentalni način pomoću refleksijskog polariskopa. Pojašnjen je princip rada samog polariskopa te je prikazana priprema uzoraka za ispitivanje ovom vrstom polariskopa. Zatim su dane usporedbe rezultata dobivenih analitički i eksperimentalno, kao i krajnji zaključci i prijedlozi za daljnja istraživanja.