KANT’IN NİHAİ ELEŞTİRİSİ - Mehmet Günenç (Felsefe Dünyası)
Kant felsefesini üç temel eleştiri üzerine inşa edilmiştir. İlk eleştiri teorikaklın doğa üzerine bilgimizi ikinci eleştiri ise pratik aklın ahlak üzerine bilgimiziaçıklamıştır. Buna karşın inşa edilen bu iki akıl arasında bir uçurum oluşmuştur.Son eleştiri bu uçurumun kapanmasını amaçlamıştır. Bunu yaparkenKant güzel ve yüce gibi farklı kavramlar ve beğeni yetisinde yer alan reflektifyargıya başvurmuştur. Yazımızda doğa ile ahlak arasındaki uçurumun kapatılıpkapatılmadığını inceledik. Bunun yanında ortaya çıkan sonucun Kant’ın bütünfelsefi sisteminde bir farklılık anlamına gelip gelmediği tartışılmıştır.