Historia Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie (1919–1939) - Alicja Zemanek; Piotr Köhler (Studia Historiae Scientiarum)
Ogród Botaniczny Uniwersytetu w Wilnie był łącznie przez ponad 70 lat placówką należącą do botaniki polskiej. Utworzony w 1781 r. przez Jeana Emmanuela Giliberta (1741–1814), w praktyce funkcjonujący od 1782 r., działał do 1842 r., kiedy to został zlikwidowany przez rosyjskiego zaborcę.