Osmanlı Hükümeti Tarafından İlk Kurulan Matbaa ve Bunun Neşriyatı - Mâlik Yılmaz (Türk Kütüphaneciliği)
Adı geçen makale 1911 yılında İstanbul’da (Constantinople) Ahmet İhsan ve Şe-rikası Matbaacılık Osmanlı Şirketi tarafından Târih-i Osmâni Encümeni Mecmuasının ayrı basımı olarak yayımlanmıştır. Makalenin Fransızca adı ‘La Première Imprimerie Turque et ses Publications’tur. Makalede, Osmanlı Hükümetinin desteği ve himayesiyle 1726 yılında İbrahim Müteferrika tarafından kurulmuş olan ilk Türk matbaası ve bu matbaada basılan eserler hakkında bilgiler verilmiştir. Makale, çoğunlukla yabancı kaynaklara dayanılarak hazırlanmıştır.