Beta Talasemi Tanılı Bireye Omaha Sınıflandırma Sistemi ile Verilen Hemşirelik Bakımının İncelenmesi: Olgu Sunumu - Tuba Eryiğit; Şenay Uzun (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Talasemi hemoglobin alfa, beta, gama, delta zincirlerinden birinin veya birkaçının hasarlı sentezi sonucu meydana gelen, otozomal resesif geçiş gösteren bir grup kronik hastalıktır. Bu çalışmada, beta talasemili bireyin hemşirelik bakımında Omaha Sisteminin kullanılabilirliğini değerlendirmek amaçlandı. Bireye hastanedeki 30 günlük yatışı süresince bakım verildi ve taburculuk sonrası üç ay boyunca üç günde bir telefonla iletişim kurularak bireyin planlanan bakıma uyma durumu takip edildi. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Omaha Sisteminin Problem Sınıflama Listesi, Girişim Şeması ve Problem Değerlendirme Ölçeği ile toplandı. Bireye en çok “eğitim, rehberlik ve danışmanlık” kategorisinde olmak üzere toplamda 43 hemşirelik girişimi uygulandı. Cinsellik ve Sindirim-Hidrasyon alanlarında bireyde bilgi, durum ve davranış boyutunda değişiklik olmadı. Bu olgu çalışmasına göre, Omaha Sistemi beta talasemili bireylerin bakımında kullanılabilir olmakla birlikte bazı tanı alanları (uykuya dalmada güçlük, uyku ve dinlenmede düzensizlik, alkol ve madde kullanımı) sınıflama sisteminde bulunmadığı için hemşirelik tanı alanlarına eklenmelidir.