Kufe'nin Yetişdirdiği Mütebahhir Bir Âlim: İmamı Azam Ebu Hanife Numan B. Sabit - Mehmet Mahfuz Söylemez (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; line-height: 8.1px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #171717}span.s1 {letter-spacing: -0.1px}span.s2 {letter-spacing: 1.1px}span.s3 {letter-spacing: 1.3px}span.s4 {letter-spacing: 1.4px}span.s5 {letter-spacing: 0.1px}span.s6 {letter-spacing: 0.2px}span.s7 {letter-spacing: 1.6px}span.s8 {letter-spacing: 0.3px}span.s9 {letter-spacing: 0.4px}span.s10 {letter-spacing: 0.8px}span.s11 {letter-spacing: 0.9px}span.s12 {letter-spacing: 0.6px}span.s13 {letter-spacing: 0.7px}Orta Irak’ın idari merkezi olan Kûfe, kurulduğu tarihten itibaren kendisinden bir ilim ve irfan merkezi olarak bahsettirmiştir. Birçok sahada mütebahhir ilim adamı yetiştirmiştir. Bu ilim adamlarından bir tanesi de İmam Ebû Hanife’dir. Ebû Hanife hicri seksen yılında adı geçen şehirde doğmuştur. Erken dönemde Kur’an’ı hıfzetmiş, buna rağmen nisbeten geç yaşta ilim hayatına ilgi duymuştur. Hocası Hammâd’ın tedris halkasında eğitim görmüş daha sonra bu halkaya üstat olmuştur. Hammad’ın ölümünden sonra İslam Hukuku alanında Kûfe’deki en önemli otorite olmuştur. Kûfe’de hicri yüz elli yılında vefat etmiştir. Arkasında her biri müctehit olarak kabul edilen birçok ilim adamı bırakmıştır.