GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARA İLİŞKİN TARTIŞMALARIN TÜRK BASININDA ÇERÇEVELENMESİ - Seyhan Aksoy (Selçuk İletişim)
Son yıllarda genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) Türkiye'de önemli bir tartışma konusuhaline gelmiştir. Bu tartışmalarda hükümet, muhalefet, sivil toplum örgütleri ve tarım sektörü arasında fikir çatışmaları yaşanmış ve ilgili tarafların bakış açılarındaki farklılıklar doğrultusunda GDO, medyada çeşitli şekillerde çerçevelenmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin tartışmanın basında hangi çerçevelerle sunulduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada, farklı bakış açılarına sahip Sabah, Hürriyet, Zaman ve Cumhuriyet gazetelerinin internet sitelerindeki arşivlerinde yapılan tarama sonucunda doğrudan konu ile ilgili toplam 368 habere ulaşılmış ve 368 haber ilk olarak çerçeve analizine temel oluşturması bakımından niceliksel olarak çözümlenmiştir. Ardından da çalışmanın amaçları doğrultusunda, mevcut çalışmalardan da hareketle oluşturulan haber çerçeveleri derinlemesine analiz edilmiştir. Sonuçta GDO'ya ilişkin haberlerde çoğunlukla denetim, risk ve politika çatışması çerçevelerinin kullanıldığı ortaya konulmuştur.