MALİ YAPISINA ETKİSİ BAKIMINDAN TÜRK VE HOLLANDA HUKUKUNDA KOOPERATİFİN HUKUKİ NİTELİĞİ - Livanur Çebi Dikdoğmuş; Sümeyye Erkalan Coşkunsu; Hayri Bozgeyik (Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi)
Kooperatiflerin sosyal ve ekonomik faydaları olan ortaklık yapılarıdır. Tarihi gelişimi incelendiğinde kooperatiflerin günümüzdeki gibi bir organizasyon yapısı olarak ortaya çıkışının 19. yüzyılın ortalarını bulduğu görülecektir. Bu nedenle çalışmada, öncelikle kooperatifçiliğin kısa tarihi gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın odağını Türk ve Hollanda hukuku bakımından kooperatifin hukuki niteliği ve sermayesi ile ilgili hususların nasıl düzenlendiği oluşturmaktadır. Bu bakımdan kanun koyucuların yaptığı kooperatif tanımları önem arz etmektedir. Çünkü bu tanım, kooperatifin kişi ve sermaye unsurunu ve kooperatif tarafından yapılan hukuki işlemlerin tabi olacağı hükümleri belirlemektedir. Türk hukukunda kanun koyucunun kooperatifi şahıs veya sermaye şirketi ayırımına dahil etmemesi bilinçli ve gerekli bir tercihtir. Bu durum ayrıca ülke ekonomilerinin sürdürülebilirliği bakımından da önemlidir. Hollanda hukukunda ise kooperatifler derneğin bir alt türü olarak düzenlenmiş olup, Hollanda Medeni Kanunu ve derneklere ilişkin genel hükümlere tabidir.