ANNE EV ZİYARETİ EĞİTİM PROGRAMININ ANNELERİN TUTUMLARINA VE EMPATİK EĞİLİMLERİNE ETKİSİ - Ayşe Dilek ÖĞRETİR; Serap DEMİRİZ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Araştırma, 2-4 yaşları arasında çocuğu olan orta sosyoekonomik düzeydeki annelerin anne tutumlarına ve empatik eğilim düzeylerine“Anne Ev Ziyareti Eğitim Programı” nın etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya orta sosyo ekonomik düzeyde olan 55 deney, 55 kontrol olmak üzere toplam 110 anne katılmıştır. Ön-test ve son-test ölçümlü deneysel bir desen kullanılmıştır. Annelere 10 hafta “Anne Ev Ziyareti Eğitim Programı” uygulanmıştır. Uygulanan “Anne Ev Ziyareti Eğitim Programı” ile annelerin olumlu ve olumsuz davranışlarının sayısının artıp azalmadığı ve empatik eğilim düzeylerini değişip değişmediği deneysel olarak incelenmiştir. Çocukların annelerine uygulanan “Kişisel Bilgi Formu”, “Hammel Anne Tutum Testi” ve “Empatik Eğilim Ölçeği” ile elde edilen veriler yüzde oranları ve t-Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Programa katılan kontrol grubundaki annelerin çocuklarına gösterdikleri davranışları incelendiğinde, önemli bir farklılık görülmezken, deney grubundaki annelerin otoriter, aşırı koruyucu ve tutarsız tutumlarının azaldığı, demokratik tutumun arttığı belirlenmiştir. Ayrıca empatik eğilim düzeyleri açısından kontrol ve deney grubundaki anneler karşılaştırıldığında, kontrol grubundaki annelerde empati düzeyinde önemli bir artış görülmezken deney grubundaki annelerde anlamlı bir artış bulunmuştur. Sonuç olarak uygulanan “Anne Ev Ziyareti Eğitim Programı”nın annelerin demokratik tutumunu artırmada, otoriter, aşırı koruyucu, tutarsız tutumları azaltmada ve empatik eğilim düzeylerini olumlu yönde artırmada etkili olduğu anlaşılmaktadır