POPPERCI EPİSTEMOLOJİNİN ESASLARI VE BİLGİNİN TANIMI SORUNU - Ali Bilge Öztürk (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada (1) Karl Popper’ın yanlışlamacılığının yalnızca bilim ile sözde-bilimi ayırmaya yönelik bir teşebbüs olmadığını, aynı zamanda epistemolojinin ana konusunun, hedeflerinin, veri kaynaklarının ve yönteminin ne olduğu gibi çeşitli metafelsefi sorunlara özgün yanıtları da olan kapsamlı bir epistemoloji yaklaşımı savunuyorum. Ayrıca (2) Popper’ın epistemolojisinin bilimsel bilgi için özgün bir tanım da içerdiğini öne sürüyorum. Kısaca eleştirel doğruya yakın tercih olarak ifade edilebilecek bu tanım, geleneksel epistemolojide epistemik bir şart olarak kavranan gerekçelendirme şartını eleştiri şartıyla, anlambilimsel bir şart olan doğruluk şartını doğruya yakınlık şartıyla, psikolojik bir şart olarak kavranan öznel inancı da özneler-arası tercihle değiştirmektedir. Böylece, Poppercı epistemolojiye göre bilimsel bilgi, bir gerekçelendirilmiş doğru inanç türü değildir.