1945-1950 Döneminde Türk Dış Politikasının Propagandası Üzerine Bir Girişim: New York Haberler Bürosu - Melih Duman (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışma 1945-1950 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi Hükümetleri’nin gerçekleştirdiği propaganda örneği açısından New York Haberler Bürosu’nun değerlendirilmesini ele almaktadır. II. Dünya Savaşı ertesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden algıladığı tehdit üzerine, Türkiye’nin dış politikasında savaş dönemi uygulamalarına son verilerek değişikliğe gidilmiştir. Türkiye’nin değişen dış politikası doğrultusunda, iki yönde propaganda izlediği görülmüştür. Bunlardan ilki ülke içerisinde izlediği Milli Birlik Propagandası’dır. İkincisi ise yurt dışında, Sovyetler’e karşı Batılı ülkelerin, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri’nin, desteğini almak üzere gerçekleştirdiği tanıtıcı propagandadır. Çalışmamızın kapsamı, bu ikinci istikamet doğrultusunda Türkiye’yi ABD’de yetkililere ve kamuoyuna tanıtmak üzere, bir nevi kamu diplomasisi amacıyla kurulan New York Haberler Bürosu’nu kuruluşu, amaçları ve faaliyetleri etrafında irdelemek ve dönemin dış politikası içerisinde değerlendirmektir.