ОСОБЛИВОСТІ СТРІЛЬБИ ЗЕНІТНИМИ КЕРОВАНИМИ РАКЕТАМИ ПО НЕТИПОВИХ ПОВІТРЯНИХ ЦІЛЯХ ПРИ ВИКОНАННІ БОЙОВИХ СТРІЛЬБ ЗЕНІТНИМИ РАКЕТНИМИ КОМПЛЕКСАМИ “ОСА-АКМ” - В.Є. Кудряшов; О.В. Коломійцев; О.В. Кулєшов; Д.М. Татьянко; С.І. Клівець; А.В. Сінчук (Системи озброєння і військова техніка)
В статті представлено особливості стрільби зенітними керованими ракетами (ЗКР) 9М33М3 по нетиповим повітряним цілям (НТПЦ) при проведенні тактичних навчань з бойовою стрільбою всепогодного автоматизованого військового зенітного ракетного комплексу (ЗРК) 9К33М3 “Оса-АКМ”. У якості НТПЦ розглянуто освітлювальну міну C-4. Похибки стрільби ЗКР розглянуто за двома родами. Для спрощення задачі розрахунку похибок наведення ЗКР введено ряд припущень, за допомогою яких зроблено суттєві висновки. Перший рід похибок стрільби ЗКР – це похибки наведення ракет (ПНР). Розраховано ймовірність проходження ЗКР у “трубці” заданого радіусу та математичне сподівання промаху ЗКР. Отримано графічний матеріал та зроблені висновки. Другий рід похибок стрільби ЗКР – це похибки системи підриву ракети або похибки спрацювання радіо зривника (РЗ). Розглянуто характеристики РЗ у дальній зоні його приймальної і передавальної антен. Представлено результати проведеного дослідження антен РЗ у атестованій луна-камері. Розраховано ймовірність спрацювання РЗ та розподілу скалярного поля у проміжній зоні його приймальної антени. При цьому, для визначення скалярного поля дифракції у проміжній зоні використані спрощення. За результатами розрахунків отримано графічний матеріал та зроблені висновки. Проведено апроксимацію умовної діаграми спрямованості (ДС) приймальної антени РЗ. Отримано умовну ширину ДС приймальної і передавальної антен РЗ на різних рівнях за потужністю, що приведено у табличному вигляді. Розраховані енергетичні співвідношення РЗ та радіус його спрацювання при стрільби ЗКР по НТПЦ. Проведено оцінку ймовірності спрацювання РЗ з урахуванням умов підльоту ЗКР до НТПЦ. Представлені результати розрахунку ймовірності спрацювання РЗ у графічному вигляді та зроблені висновки. Надані пропозиції щодо доопрацювання Курсу стрільб ЗРК військ протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних Сил України, озброєних ЗРК “Оса-АКМ”. Представлені аналітичні вирази для проведення розрахунків та їх результати у графічному і табличному вигляді. Зроблені обґрунтовані висновки.