VAN GÖLÜ HAVZASININ YÖNETSEL SORUNLARI ÜZERİNE TEORİK BİR İNCELEME - A THEORITICAL STUDY ON ADMINISTRATIVE PROBLEMS OF VAN LAKE WATERSHED - Burcu Koyuncu; Yusuf Karakılçık (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Van Gölü Havzası, Türkiye’nin önemli bir jeostratejik değeridir. Buna rağmen, diğer havzalara nazaran daha az gelişmiştir. Havza’nın gelişmesi için yönetsel sorunların araştırılması ve bu sorunların ortaya konulması gerekmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, Van Gölü Havzası’nın mevcut yönetsel sorunlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.Çalışmanın konusunu Van Gölü Havzası’nın yönetimine dair sorunlar oluşturmaktadır. Sorunların tespit edilebilmesi için öncelikle diğer havzalardaki yönetsel sorunlar incelenmiştir. Bu inceleme ile Türkiye’deki mevcut kamu yönetimi sisteminden kaynaklanan ortak sorunlar ortaya konulmuştur. Ardından Van Gölü Havzası’nın kendine özgü yapısından kaynaklanan sorunlar açıklanmaktadır. Bu çerçevede Havza’nın yönetsel sorunları; idari sorunlar, hukuki sorunlar, güvenlik sorunları ve diğer sorunlar olmak üzere dört başlık altında incelenmektedir. Bu inceleme sonucunca Van Gölü Havzası’nın yönetsel sorunlarının, çok aktörlü yapı arasındaki koordinasyon eksikliğinden ve su çerçeve yasası gibi mevzuat eksikliğinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.Çalışmada doküman analizi yapılarak nitel veri toplama yöntemi kullanılmaktadır. Teorik olarak yönetsel sorunların ortaya konulduğu çalışma, Van Gölü Havzası’nın yönetsel sorunlarını inceleyen ilk çalışma olması nedeniyle özgün olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca diğer havzalara yönelik yönetim konusunda yapılan çalışmalar da az sayıdadır. Dolayısıyla bu çalışmanın, hem havza yönetimi araştırmalarına hem de Van Gölü Havzası araştırmalarına rehber olarak, bilime önemli bir katkı sağlaması beklenmektedir.