GÂNDIREA CRITICĂ LA ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR. O PRIVIRE GENERALĂ ASUPRA PERSPECTIVELOR TRADIȚIONALE DAR ȘI A CELOR ACTUALE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte ale Educatiei)
Acest articol își propune să discute un subiect esențial pentru dezvoltarea și bunăstarea elevilor din întreaga lume – gândirea critică. Analiza ia în considerare două perspective: mecanismul standard și reinterpretările mai recente ale predării gândirii critice copiilor. Elevii trebuie învățați încă de la o vârstă fragedă diverse tehnici pentru a le dezvolta gândirea critică, cu scopul de a-i ajuta să filtreze tot ce primesc prin intermediul dispozitivelor electronice. Considerațiile cercetătorilor bine-cunoscuți, precum Matthew Lipman sau Jeremy Harmer, sunt astăzi optimizate de cercetători recenți precum Ellen Galinsky, în dorința de a îmbunătăți calitatea studiilor în dinamica contemporană a sălii de clasă. Nu este niciodată prea târziu pentru profesori să-și ghideze elevii în dobândirea nu doar a abilităților de bază, precum citirea sau scrierea, ci și a altor abilități de viață menite să îi ajute să filtreze, să analizeze, să evalueze și să decidă asumat. Cuvinte-cheie: gândire critică, elevi, școala primară, internet, social media, tehnologie.