L'Ensenyament als pobles del Baix Llobregat a mitjan segle XIX i la seva adequació a la Llei Moyano (1857): l'informe Barnoya = Teaching in the towns and villages of Baix Llobregat in the mid-19th Century and its adaptation to the Moyano Law (1857): The Barnoya report - Josep Lluís Barrasa Pinedo; Rosario Calero Grillo (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
En aquest article els autors presenten una anàlisi de l'impacte que va tenir l'aprovació de la Llei Moyano (1857) en l'ensenyament del Baix Llobregat. En el treball s'ofereix una visió panoràmica de la situació de l'ensenyament primari a tota la comarca, que depenia llavors de Sant Feliu de Llobregat, població que actuava de cap de partit. Per tal de realitzar aquesta investigació, els autors s'han basat en l'informe que l'inspector Bruno Barnoya va concloure el 4 de juliol de 1858, quan encara no feia un any que s'havia aprovat la Llei Moyano. A través de les informacions recollides i de les estadístiques elaborades, es confirma el lamentable estat en què es trobava l'ensenyament primari, molt especialment pel que fa a les nenes, amb unes escoles mal dotades, uns mestres mancats generalment de la preparació pertinent i abandonats sovint pels poders municipals, responsables llavors del seu sosteniment.