СТРУКТУРА ІНФОРМАЦІЙНО - ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Наталя Іванькова; Олексій Рижов (Інформаційні технології і засоби навчання)
Авторами розглянуто процес трансформації інфраструктури освітнього середовища медичних університетів на етапі переходу до змішаної форми навчання в період карантину COVID-19. Аналіз наукових публікації з питань цифрової трансформації системи вищої освіти показав ефективність гібридної моделі організації віртуального освітнього середовища, яка об’єднує наземну інфраструктуру університету та може мати приватну та публічну хмари. Гібридна модель дозволяє забезпечити відповідні технологічні умови для якісної організації роботи викладачів в онлайн-режимі системи дистанційного навчання. Хмарні сервіси дозволяють організувати віртуальне групове освітнє середовище (віртуальну аудиторію) та персональне середовище для студентів. Авторами проаналізовано зміни інфраструктури Запорізького державного медичного університету (ЗДМУ) при цифровій трансформації освітнього процесу в період карантину COVID-19, що стало підґрунтям для розробки структурної моделі інформаційно-освітнього середовища університету. У роботі акцентовано увагу на те, що однією з особливостей організації навчального процесу в медичних закладах вищої освіти (ЗВО) є використання спеціальних засобів навчання: програмно-апаратного комплексу дослідження стану пацієнта, телемедичного комплексу, комп’ютерного залу зі спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням для самопідготовки до ліцензійного іспиту КРОК 1,2,3 тощо. Авторами проведено системний аналіз та визначено технологічні компоненти єдиного інформаційного освітнього середовища медичного ЗВО, а саме: корпоративна комп’ютерна мережа; робочі місця викладачів у системі дистанційного навчання та розробки онлайн-курсів (дизайнер, лектор відеоконференцзв’язку, модератор відеолекції або вебінару, дизайнер обробки відеоматеріалів); спеціалізовані системи моделювання; симуляційні комплекси; програмно-апаратні комплекси з обробки біологічних сигналів; спеціалізовані аудиторії: лекційні аудиторії, призначені для проведення дистанційних відеолекцій з інтерактивним спілкуванням, медійні центри для вебінарів та проведення телемедичних консультацій; хмарні сервіси. Запропоновану структуру інформаційно-освітнього середовища медичного університету впроваджено в навчальний процес ЗДМУ, що дозволило створити хмаро орієнтоване навчальне середовище. Використання гібридної моделі хмари дозволило вирішити питання інтеграції віртуальних середовищ кафедр, зокрема територіально віддалених, та наземної інфраструктури університету.