اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر تنظیم منفی هیجان، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روانی زنان مبتلا به میگرن - فریما فروغی; مریم غلامزاده جفره; کبری کاظمیان مقدم; پروین عابدی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر تنظیم هیجان، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روانی زنان مبتلا به میگرن بود. طرح پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون-‌پس‌آزمون-‌پیگیری با گروه کنترل بود. این کارآزمایی بالینی بر روی زنان مراجعه‌کننده 50-20 ساله مبتلا به بیماری میگرن مراجعه‌کننده به مراکز درمان دولتی و خصوصی شهر اهواز در سال 1401 بود (100N=)..مواد و روشها: با استفاده از فرمول نمونه‌گیری کوکران تعداد 72 نفر به‌عنوان حجم نمونه انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه کنترل (هر گروه 36 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2002)، پرسش‌نامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دنیس و وندروال (2011) و مقیاس تحمل پریشانی سیمون و گاهر (2005) بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.یافتهها: نتایج نشان داد که رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد باعث بهبود تنظیم منفی هیجانی، افزایش تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روانی زنان مبتلا به سردرد میگرن شد (05/0< P). همچنین نتایج مرحله پیگیری نشان داد که اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش تنظیم منفی هیجانی، تحمل پریشانی و انعطافپذیری روانی زنان مبتلا به میگرن پایدار بوده است.نتیجه‌گیری: نتایج بر اهمیت کاربرد درمان پذیرش و تعهد در بهبود وضعیت تنظیم منفی هیجانی، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روانی زنان دارای سردرد میگرن تأکید دارد.