İŞLETMELERDE ÇEVRE YÖNETİMİ VE KARAMAN İLİ İÇİN BİR ÖRNEK UYGULAMA - Mehmet Emin AYDIN; Fatma BEDÜK (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Endüstriyel kuruluşlar ürün dizaynı ve üretimde daha çevreci bir yaklaşım göstermek noktasında yasal yükümlülükler ve piyasa taleplerinin artan baskısı altındadır. Bu talebin karşılanması için pratik bir rehbere ihtiyaç duyulmuştur. Çevre yönetim sistem standartları bu ihtiyacı karşılamak üzere tüm dünyada farklı ülkelerde kullanılmaktadır. Bu çalışmada Karaman’daki imalat işletmelerinin çevre yönetimiyle ilgili mevcut durumlarını tespit etmek amacıyla yapılan anket çalışmasının sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada küçük ve orta ölçekli bu işletmelerin çevre yönetim sistem standartlarına ne kadar uzak olduklarını anlamak üzere çevresel hassasiyetleri değerlendirilmiştir Yapılan anket değerlendirmesi sonucunda bu işletmelerde çevre yatırımlarını yönlendirebilecek uzman personel bulunmadığı, bu yatırımları bir rekabet avantajına çevirme bilinci oluşmadığı ve çevre yatırımlarının yetersiz olduğu anlaşılmaktadır.