Erken Cumhuriyet Döneminde Bir Yolsuzluk Olayı: Ali Cenani Bey Davası - Hatice Akan (Skad)
Ali Cenani Bey, Cumhuriyet’in ilanından sonra kurulan kabinede ticaret vekilliğivazifesini yürütmüştür. Vekillik yaptığı 22 Kasım 1924-17 Mayıs 1926tarih aralığını kapsayan bu dönem içinde, Ticaret Vekâleti’ne özel bir kanunlatahsis edilen 500.000 liranın tasarrufu noktasında yaşananlar Türkiye’ninsiyasi hayatına damgasını vuracak olan ikinci yolsuzluk davasının seyrinietkilemiştir. Bu seyrin inceleneceği bu makalede öncelikle Ali Cenani Bey’ingörevi süresince Ticaret Vekâleti adına özel şirket ve kişilerle imzaladığı anlaşmave sözleşmeler ele alınacak ve herhangi bir usulsüzlük olup olmadığıkonusu üzerinde durulacaktır. Bu noktada temel dayanak da TBMM’deDivan-ı Muhasebat Encümeni ile Adliye ve Teşkilât-ı Esasiye Encümenlerindenoluşturulan Soruşturma Komisyonunun araştırması olacaktır. Soruşturmanınaçılmasında olduğu kadar incelemenin gidişatına da etki ettiği düşünülenve İş Bankası etrafında toplanan aferist grupla, TBMM içindeki muhalifgrubun hükümetle hesaplaşması hakkında da bilgi verilecektir. MakaleYüce Divan’da yargılanan ikinci vekil olan Ali Cenani Bey’in almış olduğucezai yaptırımların açıklanmasıyla son bulacaktır.