Uluslararası İlişkiler Kuramında Silahlı Grupları Kavramlarla Açıklama - Özgün Özger Bölükbaş; Davut Ateş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
980’lerden bu yana, devlet dışıaktörler kategorisinde yer alan silahlıgrupların, gerek sayılarında gerekse çeşitlerinde hızlıbir artışyaşanmıştır. Teröristler, savaşkrallarıve isyancılardan oluşan silahlıgruplar, uluslararasıilişkilerde çok önemli aktörler konumuna gelmiştir. Soğuk Savaşboyunca yerel olarak hareket eden silahlıgruplar, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra “uluslararasılaşmaya” başlamıştır. Son yirmi yılda yaşanan gelişmeler silahlıgrupların ulus-ötesi kapasite geliştirmelerine yardımcıolmuştur. Bu çalışmada, silahlıgrupların doğasıve genel özellikleri ortaya konduktan sonra, silahlıgruplar ve devlet arasındaki ilişkiye yer verilmiş; silahlıgrupların egemenliği tartışılmış; silahlıgrupların anarşik ortamdaki yeri ve amaçlarıortaya konmuş; savaşlarda silahlıgrupların yeri incelenmiş, ve silahlıgrupların tıpkıdevletler gibi uluslararasıilişkilerde önemli bir aktör kabul edilmesi gerektiği gösterilmeye çalışılmıştır.