ÇALIŞANLARIN ÖZ YETERLİLİK ALGILAMASININ YENİLİKÇİLİK VE RİSK ALMA ÜZERİNE ETKİSİ: KAMU SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA - H. Nejat Basım; Haluk Korkmazyürek; A. Osman Tokat (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kişilerin sahip olduklarıyeteneklere olan inancı, örgütsel boyutta sergileyecekleri yenilikçilik ve risk alma davranışlarınıetkileyebilmektedir. Bu çalışmada çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 230 kişiye bir anket uygulanarak öz yeterlilik algılarıile yenilikçi davranma ve risk alma eğilimleri ölçülmüştür. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde değişkenler arasıilişkiler araştırılmışve ortalamalar arasıfarklar bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Sonuçlar, çalışanların öz yeterlilik algılarının ve risk alma eğilimlerinin ortalamanın üzerinde, yenilikçi davranışlarının ise yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir. Ayrıca, öz yeterlilik algısıile hem yenilikçilik hem de risk alma davranışlarıarasında istatistiksel olarak anlamlıseviyede bir ilişki tespit edilmiştir.