ROBUST HEDONİK MODELLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: BEETLE TÜRKİYE PİYASA FİYATINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - Tolga Zaman; Hasan Bulut (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Buçalışmanın amacı Türkiye’de “Vosvos” ya da “Kaplumbağa” olarak da adlandırılanBeetle araçların fiyatını etkileyen faktörleri belirlemektir. Beetle özellikleikinci el piyasasında son model araçlardan daha pahalı olabilmektedir. Aracıntercih edilmesindeki temek etken diğer otomobiller gibi kişisel konfor,güvenlik, uygun fiyat vb. özelliklerden ziyade, tamamen kişisel haz duygusu veestetik kaygılardır. Bu bakımdan otomobil özel bir hayran kitlesine sahiptir.Beetle araçların fiyatını etkileyen faktörlerin belirlenmesinde hedonik fiyatmodel yaklaşımı tercih edilmiştir. Çünkü hedonik fiyat modeli kişisel hazduygusunu tatmin etmek için satın alınan heterojen malların fiyatını etkileyenfaktörlerin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Ancak Türkiye piyasasında bulunanaraçların hem yaşları, hem özellikleri hem de restorasyon durumları çok farklıolduğundan fiyatlar arasında büyük farklılıklar vardır. Bu durumun veri setindeaykırı değer sorununa neden olabileceği düşünüldüğünden çalışmada klasik verobust hedonik fiyat modellerinden yararlanılmıştır. Bu açıdan çalışmaTürkiye’de herhangi bir ürün için ilk robust hedonik fiyat modeli çalışmasıolma özelliği taşımaktadır. Ayrıca çalışmadan elde edilen sonuçlar ile birfiyat tahmin robotu oluşturulmuştur. Böylece çalışmanın sonuçlarının teorikolarak başarılı olmasının yanı sıra, günlük hayata ve ekonomiye de katkısağlayacağı düşünülmektedir.