S PROFESOROM ANTOM GLAVIČIĆEM U ŠPILJI VLAŠKA PEĆ 1996. GODINE - VLADO BOŽIĆ (Senjski Zbornik)
Špilja Vlaška peć, udaljena desetak km sjeverno od Senja, mala je špilja, gotovo cijela osvijetljena danjim svjetlom. Osim speleološkog, u njoj su obavljena paleontološka i arheološka istraživanja, kojima je ustanovljeno da su tu živjeli špiljski medvjedi te da su ljudi u njoj obitavali tijekom brončanog i željeznog doba. Prvo arheološko rekognosciranje Vlaške peći obavio je Ante Glavičić (1969.), koji je pokušao odgonetnuti i čudne natpise pokraj špilje i u špilji te je o njima pisao 1982. Autor je špilju istraživao od 1989., kada je počeo surađivati s Antom Glavičićem, a o zagonetnim znakovima pisao je 1992. Godine 1996. autor je posjetio Vlašku peć zajedno s Antom i Miroslavom Glavičićem, koji su u napuštenim sondama prethodnih istraživača tražili i našli još dijelova keramike. Nekoliko fotografija s tog izleta budi sjećanje na svestrano zanimanje prof. Ante Glavičića na povijest Senja i njegovu okolicu.