طراحی مدل مطلوب برای گزینش دانشجو در دانشگاه فرهنگیان ایران - عظیمه متکلم; توران سلیمانی; یوسف نامور (مدیریت و برنامه‌ریزی در نظام‌های آموزشی)
هدف: هدف پژوهش حاضر، تبیین طراحی مدل مطلوب برای گزینش دانشجو در دانشگاه فرهنگیان ایران است.مواد و روش‌ها: رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر، کیفی بوده و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. شرکت‌کنندگان در پژوهش عبارت بودند از صاحب‌نظران تعلیم و تربیت، اساتید، دست‌اندرکاران پذیرش دانشجو (مدیران و کارشناسان) دانشگاه فرهنگیان، دانشجویانی که در طول شش سال قبل از دانشگاه فرهنگیان فارغ‌التحصیل شدند و اکنون در مدارس شاغل هستند که با استفاده از روش نمونه‏گیری هدفمند 27 نفر از آنان انتخاب و با آن‌ها مصاحبه انجام شد. ابزار گرداوری داده‌ها، مصاحبه نیمه‌ساختارمند بود که محقق با این تعداد به اشباع نظری رسید. برای تجزیه و تحلیل داده‌های کیفی از روش استراوس و کوربن استفاده شده است.بحث و نتیجه‌گیری: پس از کدگذاری باز و تدوین مفاهیم اولیه،20 کد محوری در 6 کد انتخابی در قالب مدل پارادایم جای گرفتند. براساس نتایج این پژوهش، مهم ترین شرایط زمینه‌ای، علی، مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها در انتخاب الگوی مطلوب انتخاب دانشجو در دانشگاه فرهنگیان عبارت‌اند از: آسیب‌های فرایند کنونی، شرایط مدارس، جایگاه معلم، اسناد بالادستی، شرایط استخدامی در جامعه، جاذبه معلمی در جامعه، انتخاب فرایند محور، معیارهای انتخاب، ابزارهای انتخاب، جذب نخبگان و توسعه نظام آموزشی.