Prymat techniki nad moralnością? Aspekty etyczno-prawne macierzyństwa zastępczego - Andrzej Kobyliński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Głównym celem tego artykułu jest analiza zjawiska macierzyństwa zastępczego w wymiarze globalnym oraz przedstawienie najważniejszych etycznych i prawnych aspektów tej procedury medycznej. W niektórych krajach można mówić o prawdziwej branży surogacji. Tylko w Indiach możemy znaleźć obecnie około 3000 klinik oferujących tę procedurę medyczną. W kontekście zastępczego macierzyństwa potrzebujemy przede wszystkim nowego humanizmu, nowej wrażliwości moralnej i odpowiednich przepisów prawnych. Konieczne jest stworzenie prawa międzynarodowego, które będzie traktować surogat jako formę nowoczesnego niewolnictwa, utowarowienia życia ludzkiego i łamania praw człowieka.