FORMY DZIAŁANIA ADMINISTRACJI NA CZAS KRYZYSU – UWAGI NA TLE ADMINISTROWANIA W CZASIE PANDEMII - Dorota Dąbek (Zeszyty Prawnicze)
Artykuł stanowi przyczynek do dyskusji nad dopuszczalnymi formami działania administracji i dopuszczalną granicą ingerencji administracji w wolność osobistą, polityczną i ekonomiczną jednostki w sytuacjach kryzysowych. Przedmiotem analizy są kontrowersyjne rozwiązania normatywne w zakresie form działania administracji obowiązujące w czasie pandemii COVID-19, w okresie od marca 2020 r. do czerwca 2023 r., zawartych w ustawie z 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi i wydanych na jej podstawie rozporządzeniach Rady Ministrów. Celem opracowania jest ocena tych regulacji i reﬂeksja nad pożądanym kierunkiem zmian dla stworzenia najbardziej optymalnych rozwiązań, będących kompromisem pomiędzy skutecznością działań – szczególnie potrzebną w kryzysowych sytuacjach – a ochroną podstawowych wartości i praw człowieka i obywatela.