İslam ve Oryantalizm, Meryem Cemile - Hatice Büyükavcıoğlu (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Şarkiyatçılık olarak da bilinen Oryantalizm, 19. yüzyılın başlarında Batı’da bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Genel manada Doğu ile ilgili çeşitli konularda çalışmalar, incelemeler yapan ve buna dair görüşler sunan kişilerin yaptığı bir faaliyet olarak bilinmektedir. Bu çalışmalardan bir tanesi de bu yazıda ele alınıp değerlendirilmeye çalışılacak olan Amerikalı yazar Meryem Cemile’nin İslam ve Oryantalizm isimli kitabıdır. Meryem Cemile’nin (ö. 2012) İngilizce olarak basılmış pek çok kitabı bulunmasına rağmen bu kitaplardan birçoğu Türkçeye tercüme edilmediği için ülkemizde pek bilinmemektedir. Batılı ve aynı zamanda Müslüman bir yazar tarafından böyle bir eserin ortaya konulup Türkçeye kazandırılması bu alana ciddi katkı sunmakta ve yapılacak olan çalışmalara ışık tutabilecek bir mahiyet arz etmektedir.