مسائل الدور للعلامة أبي منصور عبد القاهر بن طاهر البغدادي (ت 429ه) "دراسة وتحقيق" - Abdulsalam Al-yacoub (Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi)

(untitled)
Bu çalışma, Ebû Mansûr Abdulkâhir b. Tâhir el-Bağdâdî’nin (ö. 429/1037) Şafii fıkhına ilişkin olarak kaleme aldığı el-Mesâilü’d-Devriyye isimli el yazmasının tahkik ve tahlilini içermektedir. Çoğunluğu farazi olmak üzere birçok fıkhî meseleyi özgün bir şekilde temellendirmesi eserin en önemli özelliğidir. Eserde “devir meseleleri” ile kastedilen şey; doğrulanması yanlışlanmasına ve ispat edilmesi çürütülmesine sebep olan (dönüşen) meselelerdir. Bu yöntem; meseleleri kavrama ve değerlendirme, bunları fıkhî usul ve kaidelere indirgeme ve böylece de hüküm çıkarma ve çıkarılan hükmü açıklama noktasında fakihlere geniş ufuklar sunmaktadır. Bu türden bir çıkarım şekli selefin malumu olsa da çağdaş fıkıhçılar arasında pek yaygın değildir. Müellif eserde fıkhî konulara göre bir tasnif yapmıştır. Bazı konularda mezhep imamları arasındaki görüş ayrılıklarına değinmiş ve farklı mezhepler arasında karşılaştırmalar yapmıştır.