Covid-19 Pandemisinin Lise Öğretmenlerinin Çalışma ve Sosyal Yaşamlarına Etkisi: Niteliksel Bir Araştırma - Makbule Tokur Kesgin; Seher Zengin (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi)

(untitled)
Amaç: Fenomenolojik tipte olan bu araştırma COVID-19 pandemisinin lisede görev yapan öğretmenlerin çalışma ve sosyal yaşamlarını nasıl etkilediğini, neler deneyimlediklerini belirlenmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Katılımcılar, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak, farklı branşlardan gönüllü olan bir lisedeki on dört öğretmenden oluşmuştur. Veriler kişisel bilgi ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılarak Haziran-Temmuz 2020’de toplanmıştır. İçerik analizi ile veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Pandeminin öğretmenlerin çalışma ve sosyal yaşamlarına etkisine ilişkin görüşleri; yaşanılan konutun özellikleri, COVID-19 hastalık algısı, salgında çalışma düzeninde değişim, yüz yüze ve uzaktan eğitim algısı, uzaktan eğitim için hazırlık yapma ve ortam uygunluğu, uzaktan eğitim sürecindeki deneyimler, pandemide çalışma düzenindeki değişimin fizyolojik ve psikolojik etkisi ve pandemide çalışma düzenindeki değişimin sosyal yaşam ve gelecek planlarına etkisi şeklinde sekiz tema altında belirlenmiştir. Sonuç: Öğretmenlerin pandemide çalışma düzeni değişmiştir. COVID-19 sürecinin çalışma düzenlerindeki değişimin öğretmenlere fizyolojik, psikolojik, sosyal ve gelecek planı açısından olumsuz etkilerinin daha çok olduğu görülmüştür. Okullarda çalışan öğretmenlerin pandemi dönemindeki fizyolojik, psikolojik ve sosyal etkilerini en aza indirmek için okul sağlığı hemşirelerinin görevlendirilmesi önerilmektedir. Okul sağlığı hemşireleri, halk sağlığı hemşireliğinin özelleşmiş bir alanı olarak, öğretmenlere sağlıklı yaşam tarzı, stres yönetimi, psikososyal destek ve bağışıklığı güçlendirme gibi konularda eğitimler verebilir. Okul sağlığı hemşireleri, öğretmenlerin çalışma koşullarına uyum sağlama süreçlerinde öğretmenlere destek olabilir, pandemiye özgü sağlık önlemlerinin alınmasında yol gösterici bir rol üstlenebilir, düzenli sağlık kontrolleri ile danışmanlık hizmetleri sunabilirler. Uzaktan eğitim gibi yeni çalışma modellerinde ortaya çıkan fizyolojik rahatsızlıkları önlemeye yönelik okul sağlığı hemşireleri tarafından düzenlenecek olan farkındalık artırıcı eğitimlerin ve psikolojik destek hizmetlerinin sağlanması, öğretmenlerin uzun vadede daha sağlıklı bir çalışma düzeni geliştirmesine yardımcı olabilir