BURASI FARKLI: HEMŞİRELİK ÖĞRENCİSİ GÖZÜYLE AMELİYATHANE ORTAMI - Ayla Gürsoy; Aydanur Aydın (Güncel Hemşirelik Araştırmaları Dergisi)
Amaç: Araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerin ameliyathane deneyimlerini anlamayı ve yorumlamayı amaçlamaktır. Yöntem: Araştırma nitel araştırma düzeninde yer alan fenomenoloji desende tamamlandı. Bu desende bir olguya ilişkin bireylerin deneyimleri ve bu deneyime yükledikleri anlamlar ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Araştırmaya hemşirelik bölümünde öğrenim gören ve kendi istekleri ile ameliyathane uygulaması yapan on son sınıf öğrencisi dahil edildi. Araştırma verileri öğrencilerle yarı-yapılandırılmış görüşme ile toplanı ve fenomenolojik olarak analiz edildi. Bulgular: Araştırma verileri çözümlendiğinde; ameliyathaneden ürkme, ekibin bir parçası olduğunu düşünme ve ameliyathanede daha çok zaman geçirme isteği şeklinde üç ana kategori belirlendi. Ayrıca ürkme ana temasının altında soğuk boşluğa ve umuda yürüme şeklinde alt temalar saptandı. Ameliyathaneyi ürkütücü olarak tanımlayan öğrencinin yanında diğer klinik ortamlardan farklılıklarının güzel etkilerini ifade eden öğrencilere rastlandı. Bu tanımlamanın yanında ameliyathanede daha uzun süre geçirmek istediğini belirttikleri görüldü. Uygulamada Kullanım: Çalışma hemşirelik öğrencilerinin ameliyathane deneyimlerine ilişkin bilgi sağlamaktadır. Sonuçlar hemşirelik öğrencilerinin klinik uygulamaların deneyimlerine etkilerinin görülmesine ve mesleki algılarının tanımlanmasına katkı sağlayacaktır. Araştırma sonuçları hemşirelik eğitiminde klinik uygulamaların planlanmasına katkı sağlayabilir.