Аналіз та оцінка тягового розрахунку думпера для транспортування будівельних виробів - Сергій Орищенко; Віктор Орищенко; В’ячеслав Лисак (Гірничі, будівельні, дорожні та меліоративні машини)
При тяговому розрахунку визначають основні конструктивні параметри машини для транспортування будівельних виробів: масу, номінальну потужність двигуна, швидкість руху та передавальні числа трансмісії. Ці параметри забезпечують необхідні тягові показники думпера у реальних умовах експлуатації. Розрахункові передавальні числа остаточно уточнюються при доборі числа зубів шестерень коробки передач. Для супіщаних ґрунтів норми максимального тиску на ґрунт збільшуються на 20%.Для техніки, що використовується на ґрунтах з вологістю 0,9 НВ, норми максимального тиску збільшують: на 25…15% – при навантаженні на одиничний колісний рушій не більше відповідно 6 та 16 кН; на 10% - при навантаженні на одиничний гусеничний рушій менше 25 кН.