بهینه‌سازی شرایط عملیاتی استخراج اسیدهای آمینه با کربن‌دی‌اکسید فوق بحرانی - امین آرمیون; سید علی وزیری یزدی; بیژن هنرور; رضا فضائلی; نادیا اسفندیاری (مجله مهندسی شیمی ایران)
هدف از این تحقیق تعیین شرایط بهینه برای استخراج گزینش پذیر آمینواسیدهای آزاد به‌روش استخراج فوق بحرانی است. دو متغیر دما، فشار با انتخاب زمان ثابت 60 دقیقه در این راستا و بااستفاده‌از سامانۀ طراحی آزمایش یک متغیر در یک زمان، مطالعه شد. در گام اول مشخص شد که شگرد استخراج فوق بحرانی صرفاً نسبت‌به پنج آمینواسید آلانین، گلایسین، سرین، هیستیدین و گلوتامیک اسید استخراج گزینش پذیر داشته و نسبت‌به سایر آمینواسیدها در بازه عملیاتی مورد مطالعه، عملکرد استخراجی ضعیفی دارد. پس از به‌دست‌آمدن داده های تجربی، در نرم‌افزار اکسل مدل کرداری داده ها تهیه شد، که نشان‌دهندۀ بالاترین سطح گزینش پذیری و بازده استخراج برای گلوتامیک اسید در فشار 14 مگاپاسکال و دمای 20 درجۀ سلسیوس، برای گلایسین در فشار 16 مگاپاسکال و دمای 60 درجۀ سلسیوس و برای آلانین، سرین و هیستیدین در فشار20 مگاپاسکال و دمای 60 درجۀ سلسیوس بود. بالاترین بازده استخراج (5/3%) در شرایط بهینۀ استخراج گلوتامیک اسید است که بالاترین درصد در نمونه را دارد.